Guide til slamtømming

Slamtømming er en essensiell del av å opprettholde driften i et renseanlegg. Her er en guide til hvorfor det er viktig og hva som bestemmer hvor ofte slamtømming må utføres.

Hvorfor er slamtømming viktig?

For å forstå hvorfor slamtømming er viktig, er det lurt å forstå hvordan en slamtank fungerer. Når avløpsvann renner ut til slamtanken, faller sedimenter ned i bunnen av tanken. Vannet renner videre til neste tank for videre rensing. 

Over tid vil tanken som oppbevarer slam bli fylt opp. Tanken vil da ha behov for å tømmes. 

Slamtømming sikrer at renseanlegget fungerer optimalt over tid. Uten regelmessig tømming kan slam bygges opp, noe som kan redusere effektiviteten og øke risikoen for driftsproblemer. 

Tette avløp, dårlig lukt og i verste fall overløp av urenset vann kan oppstå hvis slammet ikke tømmes regelmessig.

Hvordan foregår slamtømming?

Når en slamtømming skal utføres benyttes en egen type tankbil som har en pumpe for å suge opp slam. Slammet suges opp, vann og sedimenter blir skilt slik at det kun er sedimenter som blir værende i tankbilen. Vannet blir pumpet tilbake i slamavskilleren. 

Når tanken er tømt for slam kjører tankbilen til et behandlingsanlegg der det viderebehandles i henhold til miljøkrav.

Når og hvor ofte bør tanken tømmes?

Når slamavskilleren bør tømmes baseres på nivået av slam i tanken. Nivået måles under service og en vurdering vil da bli tatt om det er nødvendig med slamtømming. 

Ipec Miljø sine anlegg har store slamavskillere, noe som gjør at tømming av tanken ikke er nødvendig like hyppig som andre anlegg. 

Om tanken trenger å bli tømt vil en lokal renovatør bli kontaktet og bestilt for å tømme tanken.

Hyppigheten av slamtømming avhenger av anleggstype og bruk. 

Tegn på at det er på tide med tømming av slamavskilleren er dårlig lukt i området rundt slamtanken. Sakte drenering og tette avløp at det kommer slam ut fra lokket av slamavskilleren. 

Har du spørsmål om slamtømming?
Kontakt oss for mer informasjon og veiledning om riktig vedlikehold av ditt renseanlegg.

Hvorfor velge et IPEC-anlegg?

Ipec Miljø as holder til på Sørlandet, nærmere bestemt Birkeland og anleggene blir produsert her. De er testet og godkjent etter gjeldende forskrifter og innehar Sintefs Tekniske Godkjenning – TG 20324.

Tenk deg en fjellbekk som hopper over stokker og stein og bruser. På denne måten tilføres bekken oksygen på en naturlig måte – noe som bidrar til at vannet klarer å rense seg selv. Det dannes et lite mykt belegg på steinene i bekken. Dette er bakteriene som bidrar til å rense vannet slik at vi kan drikke av bekken når vi er ute på tur.

Ipec Miljø har gjenskapt de samme optimale forholdene som er i bekken i våre renseanlegg. Det betyr at vi tilfører oksygen på en slik måte at biologien kan klare seg selv uten noe annet enn luft som kommer fra en liten kompressor.

Alle IPEC-anleggene består av to eller flere tanker. Volum og oppholdstid er viktig for å gjenskape de samme forholdene som i en fjellbekk. I prinsippet har vi komprimert en kilometer bekk inn i et lite anlegg som graves ned under bakken. Første tank er slamavskiller. Her holdes de faste og store stoffer (papir osv) tilbake.

Neste trinn er biologisk, hvor vi får samme belegg på våre plast-blokker som steinene i bekken. Dette er bakterier som fortærer forurensingen på en slik måte at vannet blir rent nok til å slippes ut.

Men, til slutt på våre anlegg er det enda en slamavskiller – dvs klarings tank hvor fosfor kan felles ut dersom det er krav til dette. Anlegg med 3 eller flere tanker har en egen utjevningstank som fordeler vannmengden jevnt over døgnet og uka. I tillegg resirkulerer våre anlegg vann fra klarings tanken, noe som bidrar til å holde prosessen i gang også når det ikke tilføres nytt vann til anlegget.

IPEC-anleggene leveres med elektronikk skap som inkluderer helautomatisk drift. Alarm er inkludert for varsling ved eventuelle feil. Anlegg med to tanker har ingen bevegelige deler nede i selve anlegget, noe som sikrer god og stabil drift. Det betyr at IPEC-anleggene har veldig lave kostnader ved service.

Hvor ofte anlegget må tømmes for slam betyr mye for kostandene, og vi tilbyr store anlegg med sjelden tømming. På denne måten spares det mye penger ved valg av et IPEC-anlegg.

Lavt strømforbruk og små mengder kjemikalier gjør også at IPEC-anleggene er rimelig å drifte.

Hele anlegget er konstruert med selvfall, noe som gjør det driftssikkert og upåvirkelig av strømbrudd og andre tekniske problemer. Avløpsvannet vil uansett gjennomgå hele prosessen og bli renset. Ved riktig installasjon og bruk er IPEC-anleggene helt luktfritt.

Beregner du årlige kostnader for slamtømming, kjemikalieforbruk, utskifting av deler, serviceavgifter og strømforbruk vil du sannsynligvis finne ut at det lønner seg å kjøpe norsk kvalitet.